Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR? AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI ÖLÜMCÜLMÜDÜR?

$
0
0
Ailesel Akdeniz ateşi hastalığı ve ya tıp dilindeki tanımı ile Familial Mediterranean Fever (FMF) vücutta iltihap oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Eklemlerde, akciğerlerde ve karın bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar ailesel akdeniz ateşi hastalığında ağrılar yaşanmasına ve ateşlenmeye neden olmaktadır.

Ailevi Akdeniz ateşi, genetik özellikler içeren bir hastalıktır. Ve adından da anlaşılacağı gibi daha çok Yunanlılar, İtalyanlar, Sefarad Yahudileri, Ermeniler, Türkler gibi Akdeniz kökenli kişilerde tekrar eden bir sağlık sorunudur.
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR? AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI ÖLÜMCÜLMÜDÜR?
Akdeniz Ateşi hastalığı genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın günümüzde bulanabilmiş kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan bütün tedavi yöntemleri hastak yüzünden oluşan semptomları azaltmaya yöneliktir.

Hastalığın nedenleri?

Ailesel akdeniz ateşi hastalığı diğer deyişle FMF anne babalardan çocuklarına taşınan bozuk ve mutasyona uğramış bir gen yüzünden ortaya çıkmaktadır. Mutasyona uğramış gen vücudun iltihapla mücadele ederken sorun yaşamasına neden olmaktadır. Hastalığa sebep olan gen mutasyonuna uğramış olan gen MEFV adı verilen gen üzerinde gerçekleşir. Mevf geni kimi durumlarda çok hafif sorunlara neden olmakla birlikte bazende çok şiddetli sorunlar yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Hastalığın belirtileri

Daha çok çocukluk döneminde ortaya çıktığını söylediğimiz hastalıkta nöbetler halinde bir ile üç gün arasında süren ataklar yaşanır. Eklemde yaşanan iltihaplanmaya bağlı ataklar ise haftalar hatta aylar boyunca devam edebilmektedir. Bunların dışında,

•    Ateş
•    Karın Ağrısı
•    Göğüs Ağrısı
•    Ağrılı Şiş Eklemler
•    İshal ve Kabızlık
•    Kırmızı Döküntüler
•    Kas Ağrıları
•    Skrotumda Şişme


Hastalığın teşhisi ve tedavisi

Yukarıda saydığımız belirtiler üzerine doktora gidildiğinde ilk olarak fiziksel muayene yapılan hasta sonrasında kan tahlili yapılır. Yapılan kan tahlili sonucunda kan değerlerinin çok yüksek olması sonucu kanın vücuttaki iltihapla savaştığı anlamına gelmektedir. Kan tahlilinden sonra doktorlar emin olmak için mevf geni yani mutasyona uğramış bir gen olup olmadığının tespit etmek için testler yaparlar ve bu testlerin sonuçlarına göre kişide Ailesel Akdeniz Hastalığı olup olmadığına dair tanı konulur.

Hastalık yüzünden vücutta çok fazla protein oluşur.Bu biriken fazla protein organların zarar görmesine neden olur.özellikle böbrekleri etkileyen bu durum kişide böbrek yetmezliğine neden olur. Bu durum da kişinin hayatını riske edecek bir durum olduğundan oldukça önemli bir sorundur. Bunun dışında FMF hastalığı özellikle kadınlarda kısırlığa neden olabilmektedir.

Ailesel akdeniz ateşi hastalığının daha öncede belirttiğim gibi kesin bir tedavisi yoktur. Ayrıca hastalık genetiksel yollarla taşındığı için hastalığı engellemek de mümkün değildir. Fakat hastalığın semptonlarını engellemek veya hafifletmek için bir takım ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç kullanımı ve dozu hastalığın belirtilerine göre değişkenlik göstermektedir.

Bu ilaçlardan kolşisin en çok kullanılan ilaçlardandır. İlaç sayesinde vücutta oluşan iltihaplanma azaltılarak hastalığın sebep olduğu atakların önüne geçilmeye çalışılır. Fakat hastalık bazı kişilerde karın ağrısı ve şişliği ya da ishal gibi sorunlara neden olabilmekle birlikte bazı kişilerde hiç işe yaramayabilir.

Bu gibi durumlarda yine iltihap önleyici ilaçlar olarak kabul edilen Anakinra (Kineret) ve Rilonacept (Arcalyst) gibi ilaçlarda kullandırılmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue