Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

NEFROTİK SENDROM NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Nefrotik Sendrom; genel olarak küçük yaşlardaki çocuklarda görülen böbreklere zarar veren bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, böbreğin yapısının deforme olması ile ortaya çıkmaktadır. Son dönemde çok fazla  görülmeye başlayan ve gün geçtikçe daha da çoğalan bu vaka, çocukların hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Nadiren de olsa yetişkinlerde görülebilmektedir.  Fakat yetişkinlerde görülme sebebi, şeker  gibi birçok hastalığın yol açtığı bir durum olmasından kaynaklanmaktadır.
Genel olarak üç ile dört  yaş grubunda görülen hastalık erken teşhis edilmediğinde daha ciddi problemlere  yol açmaktadır. İdrarın yapıldığı yerlerde bulunan nefronlar, sağlıklı bir işlev sergilemediğinde  böbreklere ve farklı organlara zarar verebilmektedir.Ayrıca kandaki protein fonksiyonun idrar bölümüne karışmasınada neden olduğu için, karın bölgesinde şişkinliğe sebep olmaktadır.

Nefrotik Sendromun Belirtileri

Hastalığın en belirgin belirtisi, vücutta ödem oluşturmasıdır. Göz çevresinde ve karın bölgesinde şişkinlik meydana gelir. Bazen ayaklarda da ödem oluştuğu görülebilmektedir. Hastalık sonucu bağışıklık sistemi zayıflar ve halsizlik ve ishal gibi olumsuz durumlar ortaya çıkar. Cilt kuruluğu, solunum problemleri, yüksek tansiyon, cilt solukluğu, kan pıhtılaşması, iştahsızlık gibi sorunlar kendini gösterir. Bazı hastalarda idrarda kan görülmesi gibi durumlarla da karşılaşılmaktadır. Vücut su toplayabilmekte ve bu durumda bazı bölgelerde şişkinlik oluşmasına sebep olmaktadır. İdrarda yüksek tozda protein görülebilmektedir. Yüzde, göz kapağı ve çevresinde, ayakta, karında, elde oluşan ödemler yüzünden deri gerginleşir ve şişlik meydana gelir. Bu şişen bölgeler, beyaz ve parlaktır. Yumuşak yapıdaki bu şişkinliklere parmağınızla bastırdığınızda izi kalır. Bazı hastalarda kansızlık ve kolesterol gibi sorunlara da nadiren de olsa rastlanmaktadır.

Nefrotik Sendrom hastalığının oluşmasında kalıtımsal nedenler büyük rol almaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Yeni doğan çocuklara da annelerinden geçmektedir. Anne babalar çocuklarının az idrara çıkmalarından şüphelenip hastalığın teşhis edilmesini sağlayabilirler. Çocuklarda görüldüğü takdirde bütün aile bireylerinin testten geçirilip onlarda olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Aksi durumlarda böbrek iflası söz konusu olacaktır nedenle en ufak bir şüphe bile varsa doktora başvurmak çok önemlidir.

Nefrotik Sendromun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan idrar ve kan tahlilleri ve böbrek biyopsisi sonucunda nefrotik sendrom teşhisi konulmaktadır. Teşhis konulduktan sonra hastalığın ne kadar ilerlediği ve kişinin direncine göre tedavi başlatılır.

Hasta bu tedavi süresince hastanede müşahede altında tutulur. Ve hastalığın derecesi ne olursa olsun diyet programı başlatılır. Bu diyet programında özellikle çocukların yemeklerindeki tuz miktarı azaltılıp protein oranı arttırılır. İdrar söktürücü ve iltihap kurutucu ilaçlar verilerek tedavi sağlanmaya çalışılır. Tedaviyi desteklemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için ayrıca kişiye protein enjekte edilmektedir. Hastalığın ilerlediği vakalarda uzun süreli ilaç tedavisi veya böbrek nakli uygulanmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue