Artroskopi fiberoptik çeşitli aletler kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü olarak muayene edip eklem içinde oluşan hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yönteme verilen addır.
Hangi eklemlere artroskopi yapılır?
Artroskopi günümüzde en çok diz eklemine uygulanmakla birlikte ayak bileği ve omuz eklemlerine ve daha nadir olarak da dirsek, kalça, el bileği eklemlerine uygulanmaktadır.
Hangi durumlarda artroskopi fayda sağlamaktadır?
Artroskopi en fazla menüsküs yırtıkları, diz ekleminde, ön ve arka çapraz bağ yaralanmalarında, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmakta başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bunların dışında dizin içinde menisküsler ve eklem kıkırdağı dışında her tarafı kaplayan sinovya adı verilen zar tabakasının çok farklı hastalıklarında da artroskopi çok başarılı teşhis ve tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca benzer şekilde diğer eklemlerde de kıkırdak yüzeylerin ve omuz eklemi çıkıklarında, eklem içerisini ilgilendiren, sinovyal zarın hastalıklarında, eklem çevresinde oluşan kıkırdaklarda artroskopi fayda sağlamaktadır.
Açık ameliyat ile Artroskopi farkı nedir?
Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesiler açmak gerekmektedir. Fakat açılan bu kesilere rağmen çoğu kez eklemin tamamını görmek mümkün değildir. Bu tarz ameliyat sonrasında çok fazla ağrı vardır.Üstelik açılan keselerin iyileşme süreci daha uzun ve daha sıkıntılıdır.
Artroskopide ise eklemi görüntülemek için yaklaşık yarım santimetre kalınlığında bir cihaz kullanılmaktadır. Bu yüzden bir santimetreden daha küçük bir kesi açmak müdahale için yeterlidir. Eklem içindeki bölgeleri ve yapıları muayene etmek, hastalıklı veya yaralanmış yapıları kesmek, dikmek, yoklamak ve tutmak için kullanılan tüm aletlerde birkaç milimetre olduğu için ufak bir kesi yeterli olmaktadır. Bundan dolayı ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi de daha zahmetsiz ve daha kısa olmaktadır. Artroskopiden sonra kalan iz birkaç milimetre boyunda olduğundan birkaç ay sonra neredeyse görünmez olur. Ama artroskopinin en büyük avantajı açık ameliyata oranla eklemin tamamının görülmesine neden olmasıdır. Ayrıca içeri sokulan cihazların yardımıyla ekrana yansıtılan görüntü sayesinde daha hassas çalışılmasına olanak sağlamaktadır.
Artroskopik cerrahi için hastanede ne kadar süre kalırım?
Herhangi bir özel durum oluşmadığı sürece Artroskopik cerrahi müdahalenin sonunda aynı gün sonunda hasta taburcu olmaktadır. Zaten doktorlar bu müdahaleden önce bu konuda bilgi verecektir.