Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

EN ÇOK YAPILAN YAZIM HATALARI!

$
0
0
Gündelik hayatta kullandığımız, duyduğumuz birçok kelime vardır. Bu kelimelerden bazılarını bazen bilmeden bazen de alışkanlıklarımız yüzünden yanlış konuşuyor ve ya da yanlış yazıyoruz.

Bugün sizlerle bu sıklıkla yapılan yazım hatalarını paylaşmak ve konuya dikkatinizi çekerek yapılan yanlışları en aza indirgenmesine yardımcı olmak istedik.

Yapılan bu yazım hatalarından bazılarını birlikte inceleyelim,

Yanlış ve yalnız kelimeleri genel olarak herkesin yanlış yazdığı kelimelerin başında gelmektedir. Yanlış kelimesi yalnış, yalnız kelimesi ise yanlız olarak kullanılmaktadır. Oysaki yanlış kelimesi yanılmak kökünden gelmektedir. Yalnız kelimesi ise yalın olmak kökünden gelmektedir. Yazarken bunları aklınıza getirirseniz bemin olun bir süre sonra hiç hata yapmazsınız. Sıklıkla yapılan diğer bir hatada cep telefonlarından sonra özellikle hayatımıza giren sarj kelimesi genel olarak şarz diye okunup o şekilde de yazılmaktadır.
EN ÇOK YAPILAN YAZIM HATALARI!
Herkes eminim okurken bile birçoğunuz bu kelimeyi direk herkez diye okudu. Ama işte bu kelimenin de doğrusu herkes olarak okunup yazılandır.

Dilimizi kullanırken en çok yapılan hatalardan biri de bağlaçlar ve eklerle ilgili yapılan hatalardır. Bağlaç olan –de ile hal eki olan –de bu anlamda en sık yapılan hatalardır. Bu konuda ki yapılan hatanın önüne geçmenin en kolay yolu –de ekinin kullanıldığı cümlede ayrı yazdığımızda anlamının bozulup bozulmadığına bakmaktan geçer.

Örnekle anlatacak olursak “ bugün akşam annemlerde geldi “ cümlesinde eğer –de ekini çıkarırsak “bugün akşam annemler geldi “ olur buda yukarıda belirtilen asıl anlamdan farklı bir anlam ifade eder.Aynı yanlışlık –ki eki içinde yapılmaktadır.Ve bunda da çözüm tıptkı –de ekinden yapldığı gibi ayrı yazıldığında cümlenin anlamının değişip değişmediğine bakmaktan geçer. Yalnız bu kural –te,ta bağlaçları için geçerli değildir.Onlar birleşik yazılır.

Türkçede yapılan bir diğer hata da –ne bağlacını kullanmak konusunda yapılmaktadır. Ne bağlacı kullanıldığı cümlenin mealini olumsuza çevirmektedir.

Şöyleki ; “ Ne Ümit ne de Özlem geliyor.” dediğimizde anlatmak istenilen belirtilen iki kişinin de gelmeyeceğidir.

Yine sıklıkla yapılan hatalardan biride birleşik ve ya ayrı yazılması gereken kelimelerin tam tersi şekilde kullanılmalarıdır.Bu kelimeler hergün/her gün,bir çok/birçok, herbiri/her biri , herşey/her şey ,yada/ ya da gibi kelimelerdir.

Aynı şekilde ayrı yazılması gereken sayılarda birleşik yazılarak yanlış yapılmakatadır. Beşyüz/ beş yüz , Onbir / on bir  gibi örnekler çoğaltılabilir.hatta belki bir kısmınız hatırlar 200 tllşk banknot basılsığında iki yüz sayısının ayrı yazılması gerekirken birleşik yazılması bir çok dilbilimciyi rahatsız etmiş bu konuda tartışmalara neden olmuştur.

Bu yapılan hataların çoğunluğu yeterince okumamaktan ve ne yazıkki  dilimizi doğru kullanmaya yeterince özen göstermemekten kaynaklanmaktadır.yazımızı okuduktan sonra daha dikkatli olacağınızı ve bu konuda çevrenizi de uyaracağınızı ümit eder , mutlu yarınlar dilerim.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue