Taflan bitkisinin familyası gülgillerdir. Taflan bir çok isimle anılmaktadır yörelere göre laz üzümü, kara yemiş, karamış ve laz kirazı olarakta bilinmektedir. Özellikle karadeniz yöresinde sevilen bir bitkidir meyvesi çok sevilmektedir fakat tadına alışık olmayan kişiler taflan bitkisinin meyvesini pek sevemez acayip bir tadı vadır.
Taflan Bitkisinin Özellikleri
Yaklaşık boyu 5-6 metre kadar uzamakta taflan kışın yapraklarını dökmez ve nisan-mayıs aylarında ise beyaz çiçeklerini dik salkımlar halinde açmaktadır. Yaprakları 4-6 cm genişliğinde 10-15 cm uzunluğundadır. Laz kirazı diye boşa dememişler meyvesi kirazı andırdığı için bu isimi koymuşlardır. Olgunlaştığında rengi morumsu ve siyah bir hal alır tıpkı olgun kiraz gibidir.
Tadı kiraz kadar lezzetli değildir fakat karadeniz insanı alışkın olduğu için taflan bitkisinin meyvesini çok sevmektedirler. Ülkemizin çoğu bölgesinde yetişir yabani olarak yetiştiği gibi süs bitkisi ve de bahçelerde yetiştirilir.
Anavatanı Türkiye, Kafkasya ve Doğu Avrupa olduğu söylenmektedir. Karadeniz yöresinde yabani olarak yetişmekte olduğu gibi süs bitkisi olarakta yetiştirildiğini söylemiştik. Meyveleri kurutularakta yenen kara yemiş fırında kurutularak tüketilir.
Taflan Bitkisinin Faydaları
Taflanın taze yapraklarından damıtılan sıvı yatıştırıcı,öksürük kesici,karın ağrısı,spazm ve bulantı giderici olarak kullanılır. Bunun için 1-8 gramlık günlük doz,sabah öğle ve akşam üç seferde içilir;doz aşımı karın ağrısı ve kusmayla ortaya çıkan bir zehirlenmeye yol açabilir. Taflan suyu ayrıca tat ve koku verici olarak bazı ilaç oluşumlarına girer.Taflanın taze meyvelerinin idrar artırıcı ve taş düşürücü etkileri vardır. Fırında kurutulmuş meyveden çıkarılan çekirdekler toz haline getirilip sabahları aç karna 1-2 kahve kaşığı alınırsa kan şekerinde düşme gözlenir.