Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

LALE ÇİÇEĞİ NASIL YETİŞTİRİLİR? LALE ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

$
0
0
Yaz aylarında doğada gezerken sık karşılaştığımız çiçeklerden biriside lale çiçeğidir. Günümüzde daha çok park ve bahçeleri süsleyen lalelerin özelliklerini kısaca anlatacağım. Familyası zambakgiller çok hoş süs bitkisidir. Lale çiçeğinin anavatanı ise Hindikuş, Tanrı Dağları ve pamir dir. Anadoluda yayılması soğanları Türkler tarafından Anadoluya getirmesinden sonra başlamıştır.

Lale çiçeğinin özellikleri

Kısa sürede laleler Avrupada yayılarak ülkelerde süs bitkisi olarak yerini almış ve çok hoş olması kısa sürede sevilmesine neden olmuştur.

İnce zarif bir bele sahip olan laleler tek sapla uzar ucunda çiçeği açar renkleri değişkenlik göstersede zarifliği aynıdır. Tohumları soğana benzer ve soğanları dikilerek büyür. En büyük özellikleri ise tohum halindeyken kışın toprağın altında yer değiştirmeleridir. Aslında o kadarda çok özelliği bulunmayan bahçeleri ve evi süsleyen çiçekleri güzel bir bitkidir.

Lale çiçeği nasıl yetiştirilir?

Eğer saksıda lale yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken önemli hususlar vardır. Öncelikle saksı seçimi çok önemlidir derinliği 15 cm olmalıdır. Dolaylı yoldan ışığı sevdiği gibi doğrudan ışık almayı sevmeyen bitkidir.

Saksınızın alt kısmına 5 cm kadar toprak ekleyiniz eklediğiniz toprağı sıkılaştırınız. Ekeceğiniz lale soğanlarının sivri tarafları yukarı bakacak şekilde 4 ya da 5 cm arayla dikiniz. Sonrasında saksının üzerine toprak ekleyiniz. Toprağı ekledikten sonra üzerine can suyu dökünüz.

Önemli olan noktalar ise lale çiçeğinin soğanlarını dikmeden önce bir süre buzdolabında bekletiniz bu şekilde biyolojik yapısı harekete geçecektir. Soğuğu sevsede aşırı soğuk zarar verir. Laleler topraktan çıkmaya başladığında ise serin ve gölge bir ortama ılınarak uzun ömürlü olması sağlanabilir.

Kuru havalarda lale çiçeği mutlaka sulanmalıdır. Çiçekleri ise uzadığında kesilerek gelecek sene tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Lale çiçeğini yetiştirmesi ve bakımı basit görünsede ufak detaylara dikkat edilmesi gerekir. Sulama doğru yapılmalı her zaman aynı ölçüdeki kaptan ve aynı zamanda sulanmalıdır. Yazın suyun miktarını artırarak sulama yapılmalıdır. Kış aylarında soğuk su ile sulamayınız. Lale dikimi için nisan ayını seçiniz.

Lale nasıl çoğaltılır?

Lale çiçeğinin çoğaltılması basittir. Nisan ayında çoğaltacağınız laleleri köklerinden ayırınız sonra başka saksıya dikiniz bu şekilde kısa sürede çiçek açacaktır ve laleler çoğalmış olacaktır.

Lale çiçeğinin faydaları nelerdir?

Yaprakları kabızlığı giderdiği gibi kalp atışını düzenlemek için kalp hastalıklarında kullanılmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue