Sedef hastalığı deride kırmızı renkli zemin üzerinde sedefi-beyaz renkli kepeklenmelere neden olan döküntülerle vücudumuz da baş gösteren hastalıktır. Sedef hastalığıözellikle dirsek, diz ve saçlı deri gibi bölgelerimizde ortaya çıkar. Her gün olmamakla birlikte zaman zaman dayanılamayacak oranda kaşıntıya sebep olan tekrarlama özelliği taşıyan bir hastalıktır. Dünyada 125 milyon civarında insanı Türkiye’de ise yaklaşık yedi yüz bin civarındaki insanı yakalayan sedef hastalığı (psoriasisin) çok farklı tiplerden oluşmaktadır. Sedefin kesin nedeninin bilinmediğini belirten konunun uzmanı doktorlar hastalığa vücut savunma mekanizmasının herhangi bir nedenden ötürü bozulması sebebiyle vücudun normal deri yenileme süresinin yedi kat hızlanma göstermesi hastalığın çıkmasına sebep olduğunu düşündüklerini belirtiyorlar. Bunun dışında ailesinde sedef hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinen hastalık kesinlikle bulaşıcı değildir. İnsandan insana bulaşmaz.
Sedef hastalığı yaz aylarında havaların ısınmasıyla azalma görülür. Kış aylarında deride oluşan kuruluk ve enfeksiyona yakalanma oranının artmasıyla hastalığın şiddetinde artış görülür. Çocuklarda görülen sedef hastalığını enfeksiyonlar özellikle etkiler. Bu nedenle diş çürüklerine ve yine sıklıkla görülen bademcik iltihaplarına dikkat etmek gerekir.
Bunun dışında sedef hastalığı dış görünüşü etkileyen bir hastalık olduğu için kişilerin bu anlamda depresyona girme olasılığının çok yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu sebeple evli çiftlerde boşanma veya hastalık yüzünden kişilerin evlenmekten hatta sosyal ilişkilerden bile kaçındığı görülmektedir. Bu yüzden sedef hastalarının psikolojik destek almalarının da kişilerin daha mutlu bir yaşam bir sürmesi şarttır.
Hangi durumlarda hastalığa rastlanır?
Sedef hastalığını ortaya çıkara en belirgin sebeplerden biri sıkıntı ve strestir. Bunun dışında yakalanılan enfeksiyonlar, geçirilen ağır hastalıklar, hatta bazen umursanmayan küçük bir diş çürüğü, olunan ameliyatlar, aldığımız bazı ilaçlar, deride hasara neden olan travma ve yanık gibi çeşitli sebepler sedef hastalığını geçirmeye uygun bünye yapısındaki insanları etkileyip hastalığa yakalanmalarına sebep olabilir. Genel anlamda yapı gereği rahat olan vurdumduymaz olarak tabir edilen kişilerde hastalığın görülme riski yoktur. Hastalık daha çok her şeyi kafaya takan hassas yapıdaki insanlarda görünür. Bu hastalığın en büyük düşmanı strestir. Bu nedenle stresten mümkün mertebe uzak durmalı beynimizi gereksiz sorunlarla oyalamaktan kaçınmalıyız.Sedef hastalığı tedavisi
Bu anlamda ne yazık ki sedef hastalığının tedavisi olmadığı yönünde bir algı oluşmuş olan sedef hastaları bu nedenle tedavi olmaktan kaçınmakta ve hastalıklarını daha da ilerlemesine sebep olmaktadırlar. Bu konuda konunun uzmanı kişiler tansiyon vb. gibi birçok hastalığın tam olarak tedavisinin olmadığını ama yine de kişilerin ilaç alarak etkiyi aza indirmeyi hedeflediklerini belirtiler. Sedef hastaları için basamak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu nedenle sedef hastalarının da ilaç, krem, serum, ışık tedavisi ve hastalık için kullanılan belli iğneler yapılarak hastalığın şiddeti hafifletile bilmektedir.Bunun dışında sedef hastalığı dış görünüşü etkileyen bir hastalık olduğu için kişilerin bu anlamda depresyona girme olasılığının çok yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu sebeple evli çiftlerde boşanma veya hastalık yüzünden kişilerin evlenmekten hatta sosyal ilişkilerden bile kaçındığı görülmektedir. Bu yüzden sedef hastalarının psikolojik destek almalarının da kişilerin daha mutlu bir yaşam bir sürmesi şarttır.