Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

KRİPTOLOJİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

$
0
0
   Gelişen teknoloji ile birlikte güvenlik açıkları da artmaya başladı. Bu nedenle gizlilik açısından şifreleme teknikleri yani kriptoloji kullanılmaktadır. Eski dönemlerden beri gizlilik oldukça önem taşımaktadır. Devletler dönemlere göre gizlilik önlemleri alsalar da eski teknikler oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu önlemler artık kriptoloji ile sağlanıyor. Bu konudan kriptoloji önem teşkil eden bir konu haline geliyor. Peki kriptoloji nedir? kriptoloji ne işe yarar? Bu yazımızda sizlere bu soruların cevaplarını vereceğiz.
KRİPTOLOJİ NEDİR?
    Kriptoloji, haberleşmenin gizliliğini ve iletilen haberlerin güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlar. Bu konu kendi içinde iki başlık altında toplanır. Bunlardan birincisi, dost haberleşmesinin anlaşılması ve ikincisi ise, düşman haberleşmesinin anlaşılmasıdır. Birinci başlığı ele alacak olursak, iletilen bilgilerin üçüncü kişilerce anlaşılmamasını sağlamaktır amaç. İletilen haberler şifrelenme metoduyla güven altına alınır. İkinci başlığa bakacak olursak, ulaşmak istediğimiz ancak şifrelenmiş olan mesajların anlaşılma metodlarını ele alır.

    Kriptoloji genellikle devletler arasında kullanılır. İki devlet arasında geçen meselenin, konunun anlaşılmaması için sıkça başvurulur bu yönteme. Kriptoloji, çeşitli bahis oyunlarında kullanıldığı gibi kaçakçılar arasında da kullanılır. Bu metodun faydalı olduğu bir diğer alan ise ticarettir. Ticari meselelerde işimize yarayabilir.

    Şifreleme sistemi iki ana başlıktan oluşur. Bunlar; mesaj içinde geçen harf sayısı, kelime sayısı, hece sayısı gibi yöntemlerle gönderilen mesajın karşılığı oluşturulur. Diğer başlık ise; karşılığı bulma yöntemidir. Bu yöntem belli bir tekniğe göre hazırlanır ve ister makina yardımıyla ister elle yazılarak gönderilen mesajın karşılığı oluşturulur.

    Şifreleme nasıl oluşturulur? Şifreleme iki ana bölümden ibarettir. Bunlardan birincisi değişmeyen ve aynı kalan kelimelerdir. İkincisi ise özel olarak üretilmiş anahtar kelimelerdir. Bu yöntemi örneklendirecek olursak; alfabe üzerinde bulunan harflerin kendi sıraları değiştirilir. Böylece sıralama yeniden oluşturulmuş olunur. Sonrasında bir adet anahtar kelime seçilir ve tekrar eden harfler bu kelimeden atılır. Örnek olarak; SALAMURA. Tekrar eden harfleri attığımızda geriye SALMUR kalır. Son aşama olarak bu kelimeye alfabede bulunan harfler eklenir.

SALMURABCÇDEFGĞHIİOKLMNSŞTUÜVYZ. Tekrar eden harfler silinir. Diğer yöntemde ise yine bir anahtar kelime seçilir. TRABLUSGARP. Anahtar kelime içerisindeki tekrar eden harfler silinir. Son olarak alfabe harfleri alt alta yazılarak yeni alfabe düzeni elde edilir. Örnek olarak aşağıda sizlere bir mesajı şifreleyeceğim ve sonrasında ne yazdığımı altına yazacağım.

    Öncelikle bir anahtar kelime seçtik. TRABLUSGARP. Tekrar eden harfleri çıkardık. TRABLUSGP. SONRA ALTINA ALFABEDE GERİYE KALAN HARFLERİ YAZDIK.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue