Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Akrep Sokması İlk Müdahale

$
0
0
Akrep zehrini iğnesiyle diğer canlıya aktaran ölümcül hayvanlardan biridir. Akrebin binlere çeşidi bulunursa da insanları sokması halinde ölüm tehlikesi bulunan canlılardır. Akrep sokan kişiye hemen müdahale edilmesi çok önemlidir.
Akrep Sokması İlk Müdahale
Özelikle çocuklar, kalp hastası ve akciğer hastası bulunan kişiler akrebin zerine karşı çok az direnç gösterdiği için hayatı tehlike altındadır.

Akrep Sokması Belirtileri

Özelikle yaz aylarında ortaya çıkan bu canlının zehri o kadar kuvvetlidir ki ilk önce vücuttaki hücreleri öldürmeye başlar. Daha sonra hasta şiddetli ağrılar hisseder ve müdahale edilmezse hayatını kaybedebilir. Kalp hastalarında akrebin zehri dolaşım sistemini etkilediği için kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Akciğer ve nefes darlığı olan hastalarda ise hızlı bir şekilde akciğer ödemi oluşur. Müdahale edilmediği zaman hasta şoka girmeye başlar. Isırılan yerde keskin ağrı, şiddetli yanma, sokulan bölgede uyuşma ve karıncalanma hissi, şişme, istem dışı kas hareketleri, soğuk soğuk terleme, ağızdan köpük gelmesi, kas seğirmeleri, mide bulantısı kusma belirtileri kendini gösterir.

Ayrıca düşük ve yüksek kan basıncı, kalp atışlarında hızlanma, nefes darlığı, sinirli ruh hali, huzursuzluk, idrar tutamama ve en sonunda da şoka girme gibi çok ciddi belirtileri vardır. Zehirli ya da zehirsiz bir akrep tarafından sokulması halinde bu belirtiler ortaya çıkar ve semptomlar çok hızlı bir şekilde gelişir.

Akrep sokan birisinin ilk önce zehri vücuttan çıkarılması çok önemlidir. Bunu yapmak için ısırılan bölge çok iyi temizlenmeli, sabunla yıkanması gerekir. Daha sonra şu ilk müdahale yapılması gerekir.

•    Yarayı keserek kanın dışarı akıtılması
•    Sokulan bölgeye masaj yaparak zehrin dışarı akıtılması
•    Yara bölgesine antibiyotik sürülmeli
•    Son olarak turnike yapılmalıdır.

Sorulan bölge kalp hizasında yukarı tutulduğunda kana karışması yavaşlatılmış olur. Fakat kolu ve eli bir akrep soktuysa kalp hizasının altında tutulmalı ve hasta hareket ettirilmemelidir. Akrep sokan kişide şiddetli ağrı olduğu için ibuprofen, asetaminofen adlı ağrı kesiciler verilebilir.

Akrep Sokması Hastanede Müdahale

Sağlık ekipleri ya da yakınları ilk müdahaleyi yaparlar. Eğer zehir şiddetli ve alerjen reaksiyonlarda var ise hastaya özel serum uygulanır. Hasta şoka girdiyse adrenalin iğnesi yapılır. Zehirlenmelerden sonra 12-48 içinde ani ölümler meydana gelebilir. Hastanın kalp hızı yükselmiş ve akciğeri ödem topladıysa muhakkak hastanede müdahale edilmesi gerekir.

10 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlılarda ciddi toksik etkisi olacağı için hastanın hayatını kaybetme olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden toksik etkisinin azaltılması için hastanede 24 saat gözetim altında tutulması gerekir. Hastaya muhakkak tetanos aşısı yapılması gerekir.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue