Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

BEYİN HASARI NEDEN OLUR?

$
0
0
Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olarak beyin hasarı ön plana çıkar. Beyin hasarının oluşması birçok nedene bağlıdır. Daha çok dışarıdan gelen etkilere bağlı olarak gerçekleşen bu travma ciddi sorunlara yol açabiliyor. Trafik kazaları, iş kazaları, darp ve buna benzer türü olaylar beyin hasarının oluşmasına neden olur.
BEYİN HASARI NEDEN OLUR?
Beyin hasarı kişide kalıcı sorunlara yol açabilir. Bunun için ilgili tedaviye hemen başlanılması gerekir. Gerekli tetkik ve tahliller sonrası kişi hemen yoğun bir fizik tedavi bakımına alınması gerekir.

Beyin hasarı erkeklerde daha fazla görülür. Kadınlarda ise bu oran düşüktür. Erkeklerde görülme yaşı 15-25 yaş arasında değişkenlik gösterir. Ayrıca 1 yaş altı bebeklerde de beyin hasarı görülebilmektedir. Yapılan klinik araştırmalarında elde edilen verilere göre çocuklarda daha çok düşme sonucu, gençlerde spor yaralanmaları, yetişkinlerde ise kazalar sonucu ilgili hasarın oluştuğu ortaya çıkmaktadır.

Travmatik beyin hasarı kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyerek hasar bırakabilir. Bu hasarlar arasında konuşamama, düşünememe ve fiziksel hareketlerini yerine getirememe gibi etkenlerin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca yutma bozukluğu da görülen etkilerin arasında yer alır.

Beyin Hasarı Belirtileri

Beyin hasarı yaşamış bir kişi de yaygın olarak görülen belirleriler arasında depresyon ilk sırada yer aldığı gibi, duygusal davranma ve davranışlarında değişiklikler görülür. Beyin hasarı yaşamış kişiler günlük aktivitelerini yerine getiremezler. Öğrenme, anlama, konuşma ve sosyal aktiviteler konusunda yetersiz kalırlar. Zihinsel fonksiyonlar tam olarak çalışamadığı için kavrama dürtüsünü de kaybeder. Ayrıca kişilerde saldırmaya eğilim görülebilir.
Kontrolünü kaybettiği için şiddet eğilimi gösterebilir. Ortaya çıkan bu sonuçlar kişinin beyninin ne kadar bir hasar aldığına göre değişkenlik gösterir. Şiddetli bir hasar var ise bu sonuçlar görülebilir. Eğer beyin dokularında hasar oranı az ise bu belirtiler kişinin özelliklerine göre de değişebilir.

Beyin travması sonucu koma süresi uzayabilir. Bu uzama süreci hastalığın daha kötü olacağını gösterir. Yapılan araştırmalar sonucunda ilk 6 ay içerisinde nörolojik düzelmenin en fazla olduğu dönem olduğu saptanmıştır. İlgili beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıl içerisinde hızlı bir şekilde devam eder. Bu süre içerisinde yapılan fizik tedavi çalışması daha etkili olacak ve yararı maksim düzeye çıkacaktır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue