Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

SANALLAŞTIRMA NEDİR? NE İŞE YARAR?

$
0
0
Tanım olarak irdeleyecek olursak sanallaştırma, işletim sistemleri, ağ kaynakları ve depolama aygıtlarından herhangi birinin aslını kurmak yerine  onları sanal olarak kurma işlemine verilen addır.

Günümüzde üretilen bilgisayarların hard disk ve ram anlamında güçlenmiş olması bilgisayarlar üzerinde kullanıcıların bu tür sanallaştırma eylemleri uygulamalarına olanak vermiştir. İşletim sistemlerinde kullanılan donanımın aynı zamanda birden fazla işletim sistemini çalıştırıp kullanabilmek için yazılım kullanmasıdır. Bunu örnek vererek açıklayacak olursak mesela işletim sisteminde sürekli yenilikler ve değişiklikler olmaktadır. Fakat bu yeni sürümü bilmeden birçok kişi tam olarak kullanmak istemez. Bu nedenle bilgisayarda sanallaştırma uygulayarak aynı anda iki işletim sistemini birden kullanıp eskisini bozmadan yeni sistemi deneyerek kullanmadan önce test ederler.
SANALLAŞTIRMA NEDİR? NE İŞE YARAR?
Bunun dışında şirketler bilgisayar yatırımı anlamındaki giderleri düşürmek için de sanallaştırma yöntemini kullanmaktadır. Aynı bilgisayarı sanallaştırarak birden fazla kullanıcı adı ile açılıp kullanılmasını sağlamış bu sayede hem yer açma derdinden hem de ikinci bir bilgisayar masrafından kurtulmuş olurlar.

Bu yöntem ilk kullanıldığında amaç bilgisayarlarda işletim gücünden tasarruf etmesi için kullanılmaktaydı.Fakat zaman içerisinde bu kullanım arttı. Hatta 2005 yılına gelindiğinde bu işin uzmanları bile sanallaştırmanın bu kadar yaygın kullanılacağını düşünmüyorlardı. Günümüzde birçok kişi sanallaştırma yöntemini kullanmaktadır.

Hatta şöyle ki hard diskinizi bölümlere ayırıyorsanız siz bile farkında olmadan bir sanallaştırma yapmışsınız demektir.

Sanallaştırmanın kullanıldığı başlıca üç alan vardır. Bunlar sırasıyla,

1.    Ağ sanallaştırması: Ağ üzerinde bulunan uygun kaynakların, uygun bandwidth’lerin her birinin birbirinden bağımsız ve belli bir sunucuya ya da aygıta atanmış kanallara bölüştürülerek bir araya getirilmesi metodudur.  Sanallaştırma işleminde mantık,  tıpkı bölümlere ayrılmış sürücünüzün dosyaları daha kolay  yönetmesindeki  gibi, ağın da daha kolay yönetilebilir hale getirilip karmaşıklığının gizlenmesini sağlamaktır.

2.    Yedekleme sanallaştırması: Merkezi konsoldan yönetilen tek  bir depolama aygıtıymış gibi görünen birçok ağ depolama aygıtının fiziksel yedekleme birleştirilmesidir.

3.    Sunucu sanallaştırması: Bireysel sunucuların, işlemcilerin numaralar, kimlik bilgileri ve işletim sistemleri gibi sunucu  verilerini, sunucunun kullanıcılarına karşı maskeleme işlemidir.Bu işlem sunucuyu kullanan kullanıcıların kaynakları paylaşmasını sağlarken aynı zamanda kullanıcının sunucuda bulunan karmaşık yapıyı öğrenip sunucuya hakim olmasını engellemek içinde kullanılmaktadır.

Bugün neredeyse tüm şirketler server olarak tanımlanan bilgisayarlarla sanallaştırma yöntemlerini kullanmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue