Dünya üzerinde çok fazla ülkede 24-30 Nisan haftası” Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı da aşı “ söylemiyle aşı haftası olarak kutlanılmaktadır. Aşı hastalıkla savaş anlamında en etkili yöntemlerden biridir. Çünkü aşı kişiyi sadece korumakla kalmaz aynı zamanda hastalığın yayılmasına da engel olur. Hasta olmadan kişi sağlıklı iken yapılan aşılar sayesinde vücudun hastalıkla karşılaştığında hastalığı direk tanıyıp ona göre savunma yapabilmesini sağlamaktadır.
Konunun uzmanı doktorlar aşının özellikle 65 yaş sonrası kişilerde uygulanmasının daha da önemli olduğunu birçok vakada aşının hastanın hayatını kurtardığını söylemektedirler. Grip aşısının da önemine özellikle yaşlılarda bir kez daha değiniyorlar. Fakat bunu söylerken bir hatırlatma yapmakta fayda görülmektedir. Grip aşısı bizi her hastalığa karşı korumaz. Sadece koruması için vurulan hastalığa karşı korur. Bu yanlış algıyı bu sayede bir kez de biz vurgulamış olalım.
Sağlık Bakanlığı bu konuda yaptığı açıklamalar da özellikle seyahat’ a çıkacak olan kişilerin en az iki ay öncesinde aşı yaptırmalarının çok önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Özelliklede kolera, sarıhumma, tifo, Japon Ensefaliti, menenjit, tetanos, difteri, hepatit aşıları ve grip aşısının vurulmasının son derece önemli olduğunu söylemektedirler.
Eğer ki söz konusu seyahat planlı olmayıp bir anda gerçekleşmişse de maske kullanılmasını, öksüren insanlardan uzak durmak gerektiği konusunda ve mümkünse bulundukları yeri havalandırmalarını önemle belirtmektedir.
Yetiskinlerin aşılanmasının önemi
Türkiye aşılama konusunda çocuklar üzerinde yapılan aşılarda dünya seviyesini yakalamış hatta bazı ülkelerle kıyaslandığında daha iyi seviyelere ulaşmış olsa da ne yazık ki erişkinlerde ki aşı düzeyinde geri kalmıştır. Bunun en büyük nedeni de yetişkinlerin aşı olayına ben çocukken tüm aşılarımı oldum. Bir daha aşı olmama ne gerek var mantığı ile yaklaştıkları için olmaktadır. İkinci husus ise aşıdan korkup onun zarar vereceğine inanmaktan geçmektedir. Oysaki bugün gribi geçirmek için içilen bitki çaylarının yan etkisini bulmak aşının yan etkisini bulmaya oranla çok daha zordur. Çünkü aşılar kişilere enjekte edilmeden önce birçok testten geçirilirler. Bu şekilde aşının yaratabileceği yan etkilerde önceden tespit edilmiş olur. Herhangi bir yan etki durumunda ki bu durum genel olarak çok nadirdir. Bu gibi durumlar da ise müdahale etmek çok daha kolaydır.Sağlık Bakanlığı bu konuda yaptığı açıklamalar da özellikle seyahat’ a çıkacak olan kişilerin en az iki ay öncesinde aşı yaptırmalarının çok önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Özelliklede kolera, sarıhumma, tifo, Japon Ensefaliti, menenjit, tetanos, difteri, hepatit aşıları ve grip aşısının vurulmasının son derece önemli olduğunu söylemektedirler.
Eğer ki söz konusu seyahat planlı olmayıp bir anda gerçekleşmişse de maske kullanılmasını, öksüren insanlardan uzak durmak gerektiği konusunda ve mümkünse bulundukları yeri havalandırmalarını önemle belirtmektedir.