Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

ALTIN ORAN NEDİR? FİBONACCİ SAYILARI NELERDİR?

$
0
0
İtalya’nın  Pisa şehrinde dünyaya gelen İtalyan  matematikçi olan Leonardo Fibonacci bir problemi araştırdığı sırada bu sayıları buluyor ve kendi adını veriyor.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987.. dizisi Fibonacci dizisi olarak geçmektedir.Bu dizilimin özelliği kendinden önce gelen  iki ardışık sayının toplamının kendisinden sonra gelen sayıya eşit olmasıdır.

Fibonacci dizilimi  içinde herhangi bir sayıyı kendinden önce gelen sayıya böldüğümüzde bulacağımız sonuç 1,618 Altın Oran rakamına sürekli yakın  şekilde oluşacaktır.
ALTIN ORAN NEDİR? FİBONACCİ SAYILARI NELERDİR?

Peki Fibonacci Sayıları neden bu kadar önemlidir?

1)    Fibonacci sayıları sayılar teorisinde farklı birçok kullanımı olması bu sayıları oldukça önemli yapmıştır.

2)    Altın oran sayısının çok fazla önemli bir sayı olması,

3)    Fibonacci diziliminin daha küçük elemanlarının tabiatta karşımıza çıkmasından kaynaklanmaktadır.

Fabonacci dizisindeki sayılar ile altın oran arasında ilginç bir ilişki vardır.Dizindeki ardışık olan iki sayının oranı sayılar büyüdükçe altın orana yaklaşmaktadır.

Altın oran nedir?

Altın Oran’ı Yunanlılar ve Eski Mısırlılar  bulmuşlardır. Ve Altın Oran’ı daha çok mimari alanda kullanmışlardır. Basit anlatımla Altın Oran; bütünün parçaları arasında olan  sayısal ve geometrik bir oran bağlantısı olarak tanımlanmaktadır.

Daha öncede bahsettiğim gibi Fibonacci sayıları ile Altın oran arasındaki bağlantı da bu sayısal bağdan kaynaklanmakatadır.

Sayılardan yola çıkarak bahsettiğimiz altın oranı gelin günlük hayatımızın içinde inceleyelim.

Peki Altın orana nerelerde rastlarız?

-    İnsan Yüzü:
Gözle üst dudak arasındaki mesafe ,kulaklar arasındaki mesafe, çene ile burnun altı arasındaki mesafe altın oran içerir.

-    İnsanın İşaret Parmağı:
Normal standart ölçülerdeki bir işaret parmağının her bir bölümün bir önceki bölüme oranı fibonacci sayısını vermektedir.Burdan yola çıkılarak altın orana ulaşılmaktadır.

-    Kollar:
Kolumuzun alt tarafının  üst tarafına oranı altın oranı vermektedir.

-    Akciğerler:
Akciğeri meydana getiren bronş ağacının en belirgin özelliği asimetrik olmasıdır.Yapılan hesaplamalarda kısa bronşla uzun bronş arasındaki oranın yaklaşık olan altın oran değeri olan 1,618 değerini verdiği kanıtlanmıştır.

-    Mısır Piramitleri:
Mısır da bulunan Piramitlerin hepsinin tabanının yüksekliğine oranı altın oran değerini vermektedir.

-    Tütün Bitkisi:
Tütün Bitkisinin yapraklarını incelediğimizde üzerinde bulunan çizgilerde  bir eğrilik görürsünüz. Bu eğriliğin tanjantı hesaplandığında sonuç altın orandır.

Ayrıca bir papatyanın yaprak sayıları 21,34,55,89 gibi sayıları vermektedir.Biraz dikkatli olanlar bunların Fobinacci sayıları olduğunu bulmuşlardır.

Bütün bunların dışında Altın oran günümüzdede mimaride ve sanatta oldukça fazla kullanılmaktadır. Hatta müziğin notalarında , şiirin dizelerinde, resimde ve ekonomidede altın oran bulunmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue