Kemik erimesi son yıllarda çok fazla bahsedilen sağlık sorunlarından biri olduğunu biliyoruz. Tıpta Osteoporoz denilen kemik erimesi, kemikteki protein yapısının azalması sonucu kemik dokusu erimektedir bu nedenle kemikte gözenekler oluşmaktadır. Kemik dokusunun gözenekli hale gelmesi kemiğin zayıflamasına neden olarak dirençiz bir hal almasına neden olmaktadır. Kemik erimesi kısaca kemik metabolizmasının bozulmasından kaynaklanmaktadır.
Bu anlattıklarımız sadece bilgi amaçlıdır en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alacağınızı unutmayınız. Şüphelendiğiniz bir şey var ise mutlaka doktora giderek kafanızdaki bu soru işaretlerini gideriniz.
Kemik Erimesi Belirtileri
Daha çok kadınlarda görüldüğü tespit edilen kemik erimesi belirtileri ise menopozla daha çok artar. Sırt ağrısı, bel ağrısı gibi kaburgada, kalçada, elde, omurgada oluşan kırıklar. Boyda kısalma, kamburlaşma ve omuzlarda yuvarlak bir hal alması gibi çeşitli belirtiler gösteren kemik erimesi bazı hastalıklar sonucuda ortaya çıkabilir. Örneğin; Diyabet, tiroid bezi, böbrek ve karaciğer hastalıkları ayrıca sigara, alkol ve ağır ilaç tüketimide neden olabilir. Güneş ışığına çıkmayanlarda kemik erimesine maruz kalabilir.Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
D vitamini ve kalsiyum takviyeleri yapılarak kemik yapıcı ve kemik yıkımını önleyici ilaçlar verilir. Özel beslenme proğramları ve eğzersizler önerilerek kemik erimesi tedavisi sağlanır. Günlük öğünlerde verilen ilaçlara takviye olarak süt ürünleri, üzüm çekirdeği, portakal ve kayısı gibi gıdalar önerilir. Şunu belirtmek isterim en iyi öneri doktorunuzun yaptığı öneridir biz sadece genel anlamda bilgilendirmek için bunları anlatıyoruz.Kemik Erimesinden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Alkol ve sigara alışkanlığı var ise kesinlikle bu kötü alışkanlıkları bırakarak uzak durmalıdır. Kahve tüketimi aşırıya kaçılmadan yapılmalı hatta bırakılmalıdır. Düzenli egzersiz yapılmalı ve güneş ışınlarından kaçmamalı aksine faydalanılmalıdır. Günlük kalsiyum ihtiyacı giderilmeli aynı zamanda D vitamini alınmalıdır. Kalsiyum ihtiyacı yeşil sebzeler, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleri, soya fasülyesi, badem ve fındık gibi gıdalardan giderilebilir.Bu anlattıklarımız sadece bilgi amaçlıdır en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alacağınızı unutmayınız. Şüphelendiğiniz bir şey var ise mutlaka doktora giderek kafanızdaki bu soru işaretlerini gideriniz.