Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

OVERCLOCK (HIZ AŞIRTMA) NEDİR? NASIL YAPILIR?

$
0
0
Hız aşırtma anlamına gelen ve bilgisayarlar için hayati bir önem taşıyan overclock nedir? Nasıl yapılır? Hız aşırtma nedir ve nasıl yapılır? Eğer bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız kesinlikle yazımızı okumalısınız.

OVERCLOCK NEDİR?

Overclock, satın alınan bir bilgisayarın belirlenen hızının üzerine çıkarılması ve sürekli olarak o hızda kalıp çalışmasına verilen isimdir. Bunun için çoklu işlemlerin yapılması ve farklı donanımlara sahip olunması gerekmektedir. Peki overclock nasıl yapılır?
OVERCLOCK (HIZ AŞIRTMA) NEDİR? NASIL YAPILIR?
Overclock yapmak için gerekli olan ortamlar söz konusudur. Bunun için bilgisayarın serin bir odada tutulması, kasa kapağının açık olması veya uzay montaj olarak ayarlanması faydalı olacaktır. Aynı zamanda fanların çok iyi derecede çalışması, en yüksek kapasitesine ulaşması gerekir. Eğer tozlu bir fanınız varsa kesinlikle yerinden sökmeli ve iyice temizlemelisiniz. Ayrıca işlemci üzerine termal macunu ince bir tabaka olacak şekilde sürmeli ve tekrar monte etmelisiniz. Bu noktadan sonra overclock aşamasına geçebilirsiniz.

Overclock işlemi yapabilmeniz için örnek değerler verelim ve bu değerlere sahip bilgisayarın nasıl overclock işlemi yapılacağını öğrenelim. Çarpanı kitli 2 Ghz'ye sahip bir işlemci, Vcore değer 1.5 volt, çarpanı 10x ve FBS 200 mhz olsun. RAM ise 400 mhz çalışma frekansına, 2.5 V voltaja ve 3-3-3-8 timing değerlere sahip olsun. 2000 mhz system Bus hızına sahip olsun. Bu sistemde bilgisayar nasıl overclock yapılır hep beraber öğrenelim.

Öncelikle İşlemcinin maksimum çalışma hızını anlayabilmek adına RAM ayarlarından çalışma hızını 400 mhz'den 250 mhz'ye kadar çekelim. 250 mhz olarak değer göremezsiniz. %40 oranında azaltma ayarlamalısınız.

Daha sonraki aşamada Vcore değeri auto'da ise 1.5 volt değerine getiririz. Sonraki aşamada FSB hızını 10 mhz'lik bir değerle artırırz. Bu işlemi 5 defa tekrarladıktan sonra sistemin açılmadığını görebiliriz. Daha sonra 1.5 volt değerini 1.6'ya çekeriz ve tekrardan 10 mhz bir artış sağlarız. Toplamda 80x10= 800 mhz + 2000 mhz = 2800 mhzlik bir artış sağlanacaktır.
Daha sonraki aşamada windowsun açılmadığı voltaj değerini gireriz. 50 mhz ayarlanır ve tekrardan başlatılır. Bu sayede tekrardan sistem açılır.

Overclock yapmak için RAM'ların voltajını artırmak gerekir. Bunun için voltaj biraz artırılır ve kademe kademe gerçekleştirilir. 2.5 volt değerinde çalışan RAM'lar 2.8 volta kadar gidebilir. Siz bunu deneyerek öğrenebilirsiniz. Bu sayede RAM'ların zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
RAM timinglerimiz 3-3-3-8 değerlerindeydi. Bu değerleri 2-2-2-5 değerine ulaştırmaya çalışmalıyız. Timingin yüksek olması bilgisayarın daha hızlı çalışmasına olanak sağlayacaktır ve RAM'lar daha fazla reaksiyon gösterecektir. Eğer sorun alırsanız INSERT tuşuna basılı tutabilir ve düzeltebilirsiniz. Bu sayede sistemi yeniden başlatabilir ve çözüm bulabilirsiniz.

Overclock yapmak için stabilite testi çok önemlidir. 3DMark06 yazılımını indirebilir, sistemin stabil bir şekilde çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz. Bu sayede hem RAM'leri hem de ekran kartını test edebilirsiniz. Bu program sorunsuz bir şekilde 3 kez art arda skor verirse sisteminin stabil bir şekilde çalışıyor demektir. Unutmayın ki bu işlem parçaların ömürlerini azaltmaktadır anca parçaların ömürleri çok uzun olduğu için önemsenecek bir değer değildir. Piyasaya ayarlanmış bir şekilde sürülen ekran kartları sizleri en fazla 3 sene götürebilir. Bu nedenle alınması pek önerilmemektedir.

Eğer şöyle hatalarla karşılaşırsanız anlamlarını bilin diye yazımızın devamına not ekliyoruz.

Mavi Ekran hatası: RAM frekansı ya da timing değerlerinin fazla artırılmış olması verir.

Kilitlenme:İşlemcinin FSB'sinin çok artırılması, işlemci ısısı çok fazla düşürülürse veya RAM frekansı fazla artırılırsa.

Restart: RAM frekansı fazla artırılırsa, PSU'ya çok fazla yük binmesi veya timing değerlerinin çok fazla artırılması

Bilgisayarın kapanması: PSU'ya gereğinden fazla yük binmesi veya işlemci ısının çok fazla olması.

Ekrana hiç sinyal gelmemesi: RAM yanmış olabilir veya Ekran kartı GPU'su da yanmış olabilir.

Eğer RAM'ların hızını çok fazla artırırsanız aynı zamanda ekranda farklı renklerde noktalar belirebilir. Bunun bir nedeni de güç eksikliğidir.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue