Büyüklerimizin daha biz çocukken anlatmaya başladıkları ve bizlere örnek olma maksadıyla her yerde karşımıza çıkan ağustos böceği ile karınca hikayesi herkesin aklındadır. Biz bu hikayede ağustos böceğini tembel, karıncayı çalışkan olarak bilmekteyiz. Peki aslında bu özellikleri doğrumu?
Ağustos böceğinin özellikleri nelerdir?
Ağustos böceği ismini yaşadığı ay olan Ağustos ayından almaktadır. Ömürleri çok kısadır. Karınca ve ağustos böceği hikayesinde tembelliğine alışık olduğumuz bu böcek aslında sanılanın aksine hiç de tembel değildir. Ağustos böceği ve çekirge sıkça karıştırılır. Bu iki böceği ayırt etmek aslında çok da zor değildir. Ağustos böceğinin kanatları zar şeklinde olur ve her ikisi de saydam bir yapıya sahiptir. Genellikle grup halinde bulunurlar ve hep birlikte öterler. Ötüş şekilleri 'di di di di' biçiminde duyulabilir.Ağustos böceği türünün yaklaşık olarak 2000 çeşidi bulunur. Oldukça fazla olan bu tür özellik olarak birbine benzer. Ağustos böceklerinin dişileri yapraklara yumurta bırakır ve Ağustos aylarında bu yumurtalar kırılarak yeni canlılar meydana gelir. Aynı zamanda toprak altında yaşayabilen bu böcekler oldukça çalışkan hayvanlardır. Yapılan bir araştırmaya göre ağustos böcekleri toprak altında 20 yıla yakın bir süre yaşayabilmektedirler. Toprak üstüne bu süre oldukça az bir zaman dilimini kapsar. Genel olarak ömürleri haftaları geçmez. Toprak altında yaşadıkları dönemlerde bu canlıların kanatları bulunmamaktadır. Ancak toprağın üstüne çıktıklarında kanatlanma işlemleri çok hızlı gerçekleşir.
Ağustos böcekleri bütün gün ötebilirler. Bu böceklerin ses çıkarma organları bulunmaktadır. Ağızlarından çıkmayan bu ses ile aynı anda beslenebilirler. Titreşimle meydana gelen bu ses duyulurken onlar beslenmesine ve aktivitelerine devam ederler.
Ağustos böcekleri geceleri pek nadir görülürler. Bu esnada çekirge ile karıştırılmaları oldukça doğaldır. Ancak renkleri bakımından da farklılık gösterirler. Bu konuda bir uyarıda bulunmakta fayda vardır: Ömürleri çok kısa olan ve hiç bir zararı bulunmayan bu hayvanlara zarar vermemek gerekir. Doğanın çeşitliliği bakımından harika bir görüntü ve sese sahip olan bu canlılar yaz aylarında bizlere çıkardıkları sesler ile huzuru sağlayabilir. Geceleri yıldızların altında yatarken onların sesleri duymak ruhumuzu dinlendirebilir. Bu açıdan ağustos böceklerine zarar vermemeliyiz.