Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Şeker Hastalığı (Diyabet) Neden Olur?

$
0
0
Diyabet yani şeker hastalığı vücudun şekeri nasıl kullandığını belirten bir hastalıktır. Glikoz sağlık için önemli bir molekülerdir. Çünkü glikoz dokuları ve kasları oluşturan hücreler için önemli enerji kaynağıdır. Ayrıca glikoz beyin için ana yakıt kaynağıdır.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Neden Olur?
Diyabet türü ne olursa olsun oluşum nedeni nasıl olursa olsun eğer şeker hastasıysanız kanımızda fazla miktarda glikoz var demektir. Kanda fazla glikoz bulunması ise ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığının belirtileri kandaki glikoz miktarına göre değişiklik göstermektedir. Gizli şekeri olan ve tip2 diyabet hastaları başta herhangi bir belirti vermeyebilir. Tip1 diyabette ise belirtileri hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve belirtileri daha şiddetli olabilmektedir.

•         Sık sık tuvalete çıkma, artan susuzluk hissi

•         Aşırı açlık hissi, nedeni anlaşılamayan kilo kaybı

•         İdrarda keton varlığı (yağların ve kasların bozulmasıyla oluşan yeterli ensülin alınmadığında ortaya çıkar)

•         Yorgunluk, bitkinlik, asabiyet ve görmede bulanıklık

•         Yavaş yavaş ilerleyen yaralar ve sık sık enfeksiyon kapma

Şeker Hastalığı (Diyabet) Neden Olur?

Şeker hastalığının tip1, tip2 ve gestasyonel olarak 3 şekil oluşum nedeni bulunur. Her 3 tipte de vücudun ensülin salgılanmaması yâda kullanılamamasından dolayı ortaya çıkar. Diyabet tip1 türü genellikle çocuklukta başlar. Pankreasın ensülin yapmayı durdurması ile bu hastalık ortaya çıkar ve yaşam boyunca devam eder. Oluşum nedenleri olarak birinci derecede arabalarda şeker hastalığı varsa, pankreas hastalığınız varsa ve bazı enfeksiyon hastalıklar pankreasa zarar vermişse tip1 hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Tip2 diyabette ise vücut ensülin kullanamamasından dolayı ortaya çıkar. Bu duruma ensülin direnci denilmektedir. Tip2 diyabet türü en yaygın şeker hastalığı olup genellikle yetişkinlerde ortaya çıkar. Tip2 hastalığının birinci nedeni obezite ve aşırı kilodur. Bozulmuş glikoz toleransı gizli şekerin hafif formudur. Fakat bu sorunun ilerlemesi halinde tip2 diyabetin oluşmasına zemin oluşturur. Hücrelerin ensüline karşı direnç göstermesiyle Pankreasın ensülin ihtiyacını karşılamak için ekstradan çalışır.

Bu durum tip 2 diyabetin ortaya çıkmasına neden olur. Latin Amerika-İspanyol, Amerika-Afrika, Asya-Amerikan, Amerika yerlileri, pasifik adaları ve Alaska yerleri gibi etnik kökenli yerlerde sıklıkla görülmektedir. Büyük tansiyon 140, küçük tansiyon 90 olan kişilerde de tip2 diyabet oluşmaktadır. İyi kolesterol değerinin düşük olması, genetik faktörler, sedentar yaşam tarzı, 45 yaşından fazla olmak, polikistik yumurtalık sendromu gibi nedenlerde tip2 hastalığına neden olmaktadır.

Genetasyonel diyabet ise hamilelik döneminde ortaya çıkan bir diyabet türüdür. Oluşum nedeni olarak plasentanın ürettiği hormonlar ya da çok az miktarda ensülin üretilmesidir. Annenin yüksek miktarda kan şekeri değeri taşıması bebeğinde kan şekeri değerinin yüksek olmasına neden olur. Eğer bu durum tedavi edilmediğinde bebekte büyüme ve gelişme sorunları ortaya çıkar. Aşırı kilo, obezite, glikoz intoleransı, ailede hastalık geçmişi, ileriki yaşlarda gebe kalmak gestasyonel diyabete neden olmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue