Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Nefrotik Sendrom Neden Ortaya Çıkar?

Nefrotik sendrom idrarda fazla protein kaybıyla kolesterol ve yağ düzeyinin artması ve vücutta şişkinlikler oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Genelde çocukluk çağı hastalığıdır.
İlk belirtiler olarak göz kapaklarında, karın ve bacaklarda ödemler oluşur ve şişkinlikler başlar. Göz kapaklarının şişkinliği belirgin hale gelir. Hastalık genel olarak 2 ila 6 yaş arası görülür.

Nefrodik Sendrom Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtiler arasında bacaklarda, göz kapaklarında şişmeler başlar, idrar yaparken köpüklenmeler oluşur. Hastalığın başlaması ve ilerlemesi ile birlikte dolaşımda proteinler azaldıkça sıvılar damar dışına kaçar ve bu da ödem oluşumudur. Hastalık tedavi edilmediği takdirde vücuttaki şişkinlikler hayati sorunlara yol açar ki, bunların başında akciğer ve kalp zarlarında sıvı birikmesi gibi ölüme sebebiyet veren durumlardır.

Nefrodik Sendrom Nedenleri

Nefrodik sendromda böbrek etkilenmesi başlıca neden olduğundan romatizmal hastalıklar, enfeksiyon hastalıklar ve kanser türleri söylenebilir. Bu hastalık bazen üst solunum yolu hastalıkları sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.

1-    Nefrodik sendrom özellikle çocukları tehdit eden bir hastalıktır.

2-    Nefrodik sendromda şişlikler ve ödem belirtidir.

3-    Protein azalması arttıkça vücutta şişkinlikler artar, sıvı birikimi başlar.

4-    Sıvı birikiminin artması demek akciğer ve kalp zarlarında tehlike ve ölüm demektir.

Hastalık teşhisinde protein çıkışı tespiti yapılır. Bu miktar olması gerekenin üzerinde seyretmeye başladığı an hastalık ciddi boyutlara ulaşmış ve artık sorunlara gebe olduğu belirginleşmiştir. Kesinlikle böbrek biyopsisi yapılarak nedeninin araştırılması gereklidir. Tedavisinde tuz kısıtlaması,  protein kaybını azaltacak ilaç kullanımı, kolesterol düşürücü ilaçlar gibi destekleyici tedavilerle hastalık durdurulmaya çalışılır.

Nefrotik sendrom teşhisi konulan bir çocukta tedavi bir plan dahilinde gerçekleşmelidir. Çocuğun gıda tüketimine özen gösterilmelidir. Kilo takibi dikkatlice yapılmalı, idrar çıkışı aynı oranda dikkatlice izlenmelidir. Eğer idrar çıkışı az ise vücutta su tutulduğunun belirtisidir. Nefrotik sendromlu çocuklar enfeksiyon ve alerjik sendromlu hastalıklara son derece açıktır.

Kalabalık, havasız ortamlardan uzak tutulmalıdır. Büyüme- gelişme muayeneleri dikkatlice izlenmelidir. Hastalığın aktif dönemlerinde nefroloji uzmanı bilgisi altından asla çıkılmamalıdır. Uygulanan kortizon tedavisi bazen olumlu cevap vermediğinden hastalığın seyri de değişim içerisindedir. Takip edilmesi gereken bir hastalıktır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue