Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

BİYOLOJİK SAAT NEDİR? ETKİLERİ NELERDİR?

$
0
0
Canlıların vücut faaliyetleri belirli zaman aralıkları ile işlemektedir. Bu zaman aralıklar aylık olabildiği gibi yıllıkta olabilmektedir.
BİYOLOJİK SAAT NEDİR? KISACA
Gün içerisindeki belli zaman aralıkları ile işleyen vücut faaliyetleri biyolojik saate göre işlemektedir. Örnek vermek gerekirse dışarıdan bir uyaran olmadığı halde uyandığınız saat her gün aynı olmaktadır. Biyolojik saat canlıların hormonal dengesi ile yakından ilgili olmaktadır. Hormonların ne zaman salgılanacağını belirlemektedir. Başka metabolik işlemleri de belirleme faaliyetleri vardır.

Aklımıza şöyle bir soru gelmektedir. Neden uyku düzenimiz bozulur, uyandığımız saatler bazen değişebilmektedir. Birden fazla sayıda biyolojik saatin olması bu durumu açıklayan bir neden olmaktadır. Mesela uçakta yapılan yolculuklar ve gece uyumamak gibi sebepler bunlara örnek oluşturabilmektedir.

Biyolojik Saat Oluşturduğu Ritim Sayısına Göre Ayrılmaktadır

•    Ultradyan ritim 24 saatten az zaman periyodu aralıkları ile yenilenen olaylar ultradyan ritimdir. Örnek verecek olursak nabız atışı.

•    Sirkadyen ritim ise 24 saat civarında kendini yenilemektedir. En güzel örneği ise uyku düzeni olmaktadır.

•    İnfradyan ritim: 24 saatten uzun süre zarfında yenilenen ritimlerdir. En güzel örneği ise regl dönemleri olmaktadır.

Biyolojik saatin ritmini düzenleyen hormonların en etkin olanı melatonin hormonu olmaktadır. Bu hormon uykuya geçiş ile ilgili görev yapmaktadır. Eğer salgılandığında yüksek ışık olursa uyku düzeninin bozulmasına neden olmaktadır.

Biyolojik Saat Nasıl İşler


Sabahları kortizon denen hormon organizmayı uyararak metabolizmanın harekete geçmesini sağlamaktadır. Sabah dokuz civarı vücudun en dirençli olduğu zaman dilimi olmaktadır. Vücut ısısı en iyi derecede olduğu saat sabah saat on civarıdır. Vücudun en fazla kendini iyi hissettiği saatler on ile on iki arası olmaktadır. Yapacağınız önemli işleri bu zaman aralığında yapmanız iyi sonuçlar verecektir.

Öğlen birden sonra organların çalışması azalmaktadır. Öğle yemeği sindirilmeye çalışılmaktadır. Öğlen saat üç civarında ise vücut enerjiyle tekrar bir araya gelmektedir. Sabah sahip olduğu enerjiden daha az bir enerji olsa da vücut tekrar enerjik olmaktadır. Akşam altı ise pankreas organının en aktif olduğu saattir. Akşam saat sekizden sonra ise karaciğerdeki yağ düzeyi azalmaktadır. Akşam on birde ise vücut stres hormonu salgılama işlevini sonlandırmaktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue