Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

BAĞIRSAK GAZI NEDEN OLUR? SANCISI NASIL GİDERİLİR?

$
0
0
Bağırsak gazı hava yutma ya da besin sindirimi sırasında bağırsaklara hava kaçması halinde oluşur. Bu sebeplerle gaz oluşumu söz konusu olunca kişi de istem dışı gaz çıkarma söz konusu olur.
BAĞIRSAK GAZI NEDEN OLUR? SANCISI NASIL GİDERİLİR?
Gaz çıkarmak normal bir durum olarak nitelendirilse de aşırı derecede gaz çıkaran bir kişi için özellikle beslenme şeklinin dikkat edilmesi önerilen noktadır. Gaz oluşumunun sebepleri olarak ilk başta sindirim gelir. Yemek yerken hava yutma durumu söz konusu olduğundan özellikle birey hızlı da yemek yiyorsa bu durum çok daha fazla olur ve bu da gaz oluşumuna sebeptir.

Bağırsak Gazı Oluşumu Nedenleri

Tüketilen her besine istinaden gaz oranları da farklılık gösterir. Mesela karbonhidratların sindirimi esnasında fazla gaz açığa çıkar. Protein ve yağlarda gaz açığı çok daha azdır. Günümüzün büyük sorunlarından olan çölyak hastalığı yaşayanlarda gaz durumu çok fazla olur. Çölyak hastalığı olan kişiler eğer gluten içeren besinler tüketmezlerse dolayısıyla gaz sorunu da yaşamazlar.

Yemek yeme esnasında alınan hava sebebiyle gaz oluşumu yaşanır, sindirim esnasında yenilen besinlere istinaden gaz oluşumu yaşanır, bağırsak sendromları gaz oluşumuna sebeptir, düzensiz beslemek, kronik hastalıklar, yapay tatlandırıcılar, antibiyotikler gaza sebep olan nedenlerdir.

Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

Bitki çayları gaz sancısını yavaşlatır ve gaz çıkarmaya yardımcı olur. Gaz sancısının hafiflemesi için karın bölgesine sıcaklık koymakta yararlı olacaktır. Gazlı içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Beslenmeye, harekete, günlük yaşama dair düzeltmeler yapılmış olsa da gaz problemi hala yaşanıyorsa doktora başvurma zamanı gelmiş demektir.

Özellikle karın bölgesindeki şiddetli ağrılar, bulantı, kusma hatta hatta kanama durumları yaşanırsa doktorla irtibat kurulmalıdır. Verilecek tedavi ile sorun hafifletilir hatta ortadan kaldırılabilmektedir. Bağırsakta aşırı gaz durumu aynı zamanda şişmanlığa, karaciğer, böbrek ve kalp hastalıklarına, sindirim sistemi tümörlerine, dalak, karaciğer gibi organların büyümesine sebep olur.

Diğer taraftan bağırsaklarda eğer bakteri varsa hasta yemek sonrasında şişkinlik, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık, halsizlik, kansızlık ve depresyon hallerini yaşar. Bağırsakta gazın varlığını ölçebilmek için karın grafisi, kolonoskopi, mideden kalın bağırsağa geçiş, ultrason, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler gereklidir.

Sonuç olarak şişkinlikten, mide ve bağırsak gazlarından kurtulmak, bu sıkıntıları yaşamamak için beslenme düzeninin tekrar gözden geçirilmesi, çok hızlı yemek yemekten kaçınılması, hayat akışı içerisinde minik yürüyüşler ve hareketlere yer verilmesi ve doktor kontrolünde bir durum varsa hekimin sözünden ve önerilerinden çıkılmaması yararlı olacaktır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue