Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

DİFTERİ HASTALIĞI VE SOLUK ALMA PROBLEMLERİ KISACA

Difteri ya da Kuşpalazı olarak bilinen hastalık en çok çocuklarda görülür. Hastalığın ilk belirtisi boğaz kısmıdır. Halsizlik, yüksek ateş en önemli belirtileridir. Lenf bezleri şiştiğinden vücut bitkin olur, yüz soluk bir hal alır.
Mikropların vücuda yerleşmesi ile birlikte bulundukları yerde çoğalıp iltihaplanmalara sebebiyet verir. Boğaz ve bademciklerde iltihap oluşumları dikkat çekici belirtilerdir. Kuşpalazı hastalığı tedavisinde geç kalınırsa hastada nefes darlıkları, boğulma hissi gibi durumlar yaşanır. Hastalığın tedavisinde serum tedavisi ilk aşamadır. Antibiyotik kullanımı ile birlikte hastalıktaki süreç yavaşlamaya başlar.

Difteri Nasıl Bulaşır?

Difteri hasta olan kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevredeki kişilere solunum yolu ile bulaşarak yayılma gösterir. Mikroplar hemen boğaz yolu başta olmak üzere bir üreme yeri belirler ve hızlı üreme ile birlikte iltihaplanmalar başlayarak belirtiler ortaya çıkar. Hasta olan kişinin kişisel eşyaları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Difteri Tedavi Edilmezse Sonuçları

Difteri hastalığı tedavi edilmezse ilk önce solunum problemleri yaşanmaya başlanır. Difteri bakterisinin salgıladığı toksin hücrelere zarar verir ve boğaz ve bademcikler iltihaplanarak zarar görmeye başlar. Bakteriler ince bir zar oluşturarak solunum problemlerine neden olur.

Eğer tedavi gecikirse bu toksinler kana karışır ve vücuttaki dokulara zarar vermeye başlar. Kalbe ulaştığından da kalp kası iltihaplanması olur. Bu da ani ölümler demektir. Toksin aynı zamanda sinirlere de zarar verir. Sinirlerin zarar görmesi demek kas kullanımının durması demektir.

Tedavisi yapılmayan difteri hastalarından 2-3 hafta boyunca bulaşıcılık durumu hâkimdir. Ancak antibiyotik kullanımı başlamışsa 48 saat içerisinde bulaşıcılık sona erer. Korunma amaçlı difteri aşısı tetanos ve boğmaca aşısı ile birlikte karma aşı olarak uygulanır. Difteri hastalığı genelde kişiden kişiye yakın temasla bulaşır.

•    Bu hapşırma ve öksürme eylemleri ile gerçekleşir.
•    Bilinmeyen içme suları,
•    Ortak kullanılan oyuncaklar,
•    Havlular,
•    Ev eşyaları da hastalığın yayılmasında etkilidir.

Difteri hastalığının bulaşma riski nedenleri olarak aşı yaptırılmaması, hijyenik ortamlarda bulunmamak, bağışıklık sisteminin zayıf olması etkendir. Bu hastalığa yakalananlar için antibiyotik uygulaması ile birlikte yatak istirahati verilir.

Enfeksiyon yayılımı için gerekli önlemler alınır. Hastada yutma zorluğu olduğu için sıvı ile beslenme önerilir. Antibiyotik kullanımının hekim kontrolünde verildiği güne nazaran dikkatli kullanımı hastalığın tekrarlanmasında önleyici faktördür. Hastalık belirtileri hissedildiği anda bir çocuk doktoru ile görüşme aksatılmamalıdır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue