Gençlerde görülen diz ağrısının en çok nedenleri ön çapraz bağ ile iç ve dış bağ yaralanmaları vemenüsküs yırtıkları kıkırdak hasarlarıdır. Yetişkinlerde ve yaşlılarda ise kireçlenme osteoartrit veganortoz gibi eklem kıkırdağını bozan hastalıklarda daha çok görülmektedir.
Bükülmeden yaralaması sonrasında birdenbire meydana gelen diz ağrıları tipiktir ve bu durumda hasta dizine yük veremez. İleri seviyede ciddi bir yırtık ise hasta bacağınız tam düz tutamaz ve kısa zamanda şişlikler meydana gelir. Yaşlılarda ise genellikle dejeneretif yırtıklıklar ve menisküs yırtıkları meydana gelir. Yaşlılarda görülen diz ağrısını yanı sıra dizde kilitlenmeler meydana gelir. Kilitlenme genellikle diz büküldüğünde görülür. Ancak diz düzeltildiğinde klik sesiyle yeniden açılır.
Bunu dışındaki nezyoteyp denile özelelastik bantları ile ağrı kontörlü ve fonksiyonel düzeltmeler yapılır ve proloterapi, PRP ile proloterapi ve nörol tedavi gibi tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye gerek duymadan tedavisi yapılır. Menisküs yırtıklıklarında diz fonksiyonları düzeltilemediğinde ve ağrı kontrol altına alınamadığında hasta hemen ameliyat edilmelidir.
Ancak menüsküs yırtığı tedavisinin her aşamasında hastaya egzersiz yaptırılması çok önemlidir. Egzersiz uzman gözetiminde yapılması gerekir. Ayrıca çok yükleme yapmak kişiye rahatsızlık verecektir. Güzlük olarak yapılan aktiviteler sayesinde kısa sürede iyileşme görülecektir. Bunun için profesyonel kurumlardan destek almaya özen gösterin.
Menisküs Yırtığı
Menisküs yırtıkları en sık fizik tedavi pratiğinde örülmektedir. Gençlerde travmatik nedenlerde oluşurken, yaş ilerledikçe ve yaşlanmaya bağlı olarak dejeneratif yırtıklar meydana gelir. Menisküs yırtıklıkları daha çok dizlere aşırı yük binmesi sonucunda diz ekleminin içinde bulunana menüsküs yapısının bükme kuvvetiyle diz eklemini oluşmasını sağlayan kemiklerin sıkışması sonucunda meydana gelir. Yetişkinlerde ise akut menüsküs yırtılması görülür.Bükülmeden yaralaması sonrasında birdenbire meydana gelen diz ağrıları tipiktir ve bu durumda hasta dizine yük veremez. İleri seviyede ciddi bir yırtık ise hasta bacağınız tam düz tutamaz ve kısa zamanda şişlikler meydana gelir. Yaşlılarda ise genellikle dejeneretif yırtıklıklar ve menisküs yırtıkları meydana gelir. Yaşlılarda görülen diz ağrısını yanı sıra dizde kilitlenmeler meydana gelir. Kilitlenme genellikle diz büküldüğünde görülür. Ancak diz düzeltildiğinde klik sesiyle yeniden açılır.
Fizik Tedavi
Kronik ve akut menüsküs yırtılmalarında ise fizik tedavi ile anam nez uzmanları muayene yapacakları testler çoğu zaman teşhis koydurur. Teşhisin doğrulunu anlamak için hastaya artroskopi ya da EMAR ( MR) çektirilir. Menisküs yırtığının tedavisi için hastaya soğuk uygulamalar, istirahat, kısa dönemli bandaj, fizik tedavi uygulamaları ile ağrı kesici ilaçlar verilir.Bunu dışındaki nezyoteyp denile özelelastik bantları ile ağrı kontörlü ve fonksiyonel düzeltmeler yapılır ve proloterapi, PRP ile proloterapi ve nörol tedavi gibi tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye gerek duymadan tedavisi yapılır. Menisküs yırtıklıklarında diz fonksiyonları düzeltilemediğinde ve ağrı kontrol altına alınamadığında hasta hemen ameliyat edilmelidir.
Ancak menüsküs yırtığı tedavisinin her aşamasında hastaya egzersiz yaptırılması çok önemlidir. Egzersiz uzman gözetiminde yapılması gerekir. Ayrıca çok yükleme yapmak kişiye rahatsızlık verecektir. Güzlük olarak yapılan aktiviteler sayesinde kısa sürede iyileşme görülecektir. Bunun için profesyonel kurumlardan destek almaya özen gösterin.