Quantcast
Channel: Bilgihanemiz.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

RAHİM SARKMASI NEDİR? NEDEN OLUR?

$
0
0
Memeli tüm canlılarda döllenen yumurtanın yerleştiği ve doğuma kadar gelişmesinde önemli katkısı olan organa rahim denir. Rahim hiç doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm büyüklüğünde; doğum yapmış kadınlarda ise 6-7 cm büyüklüğündedir. Yaşın ilerlemesi olsun, yapılan doğum sayısı olsun ve biyolojik şekiller olma sebepleriyle rahim bağlarında işlev kaybı oluşur bu da rahmin vajina içerisine kaymasına sebebiyet verir. Bu da rahim sarkması olarak adlandırılır.
RAHİM SARKMASI NEDİR? NEDEN OLUR?

Rahim Sarkması Nedenleri

Fazla sayıda gebelik yaşamak ve bunu normal doğumla yapmak, iri bebek doğurmak, ilerlemiş yaş faktörü, ağır yükler kaldırmak, sürekli öksürme durumu, kronik olarak kabızlık hastalığı olmak, şişmanlık gibi nedenler rahim sarkmasına sebebiyet verir.

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim sarkması belirtileri aslında yaşanılan durumun derecesine göre şekillenir. Eğer sarkma durumu başlarda ise genelde belirti vermez. Ancak ileri seviyelerde olursa bel ağrıları yaşanmaya başlar, vajina ağrıları oluşur, alt karın bölgesinde bir aşağıya çekilme hissi meydana gelir, cinsel ilişkide ağrılar oluşur.

Rahim sarkması durumları farklı farklıdır. Bazılarında kadın rahmi artık eliyle hissedebilecek kadar duruma ulaşır, sarkma son safhadadır. Ki bazen vajina dışına çıkma oluşur. Bu durumlarda kalın bağırsak ve idrar torbası da zarar görmeye başlar. Bu durumlara artık kadın idrar kaçırmaya başlar, öksürme, ıkınma hatta hatta gülme durumlarında acı ve şikayetleri artar. Rahim sarkması teşhisi bir jinekolojik muayene ile rahatlıkla tespit edilir ve tedaviye başlanabilir.
Rahim sarkması tedavisi da hastalığın derecesi ve hastanın yaşına göre şekillenir. Kadının bu noktadaki yaşı, çocuk sahibi olup olmak istememesi gibi detaylarla tedaviye adım atılır. Mesela rahim sarkması nedeniyle genital organ sarkması söz konusu olduğundan cerrahi işlem sonrasında kadının hamile kalması halinde normal doğum yerine sezaryen doğum önerilir. Böylelikle aynı sorun tekrar yaşanmış olmaz.

•    Rahim sarkması ilerleyen durumlarında bağırsaklar ve idrar torbasında da sorunlar oluşumuna sebebiyettir.

•    İdrar kaçırma başlı başına ciddi bir sorun haline gelir.

•    İlerleyen durumlarda rahim sarkma cerrahisi uygulanmalıdır. Bu cerrahi sonrası kadına kesinlikle normal doğumdan kaçınılması önerilir.

•    Cerrahi işleme rağmen belki 3 belki 5 yıl sonra bu durum tekrarlanabilir.

Rahim sarkması tedavi edilmez ise; kadınlarda sorun gitgide şikâyetlerin artmasına sebebiyet verir. Bacakların arasından bir organın sarkma hissi ile devamlı baş etmeye çalışmak, otururken, kalkarken devamlı sorunlar yaşamak, sarkan bölgede yara oluşumu hatta hatta bu yaranın kanserleşme riski bile oluşabilecek durumlardır. Hastanın yaşı her ne olursa olsun mutlaka rahim sarkması söz konusu ise tedavi yapılmazsa olmazsa olmaz noktadır.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue