Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

REFLÜ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Reflü, mide asidinin patolojik biçimde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü olarak tanımlanmaktadır. Reflü hastaları göğüs kafeslerinin arka bölgesinde yanma şikâyeti hissederler. Ayrıca çoğu kez bu yanmanın dışında ağıza ekşi su ve gıdaların gelmesi gibi sorunlar da yaşamaktadırlar.
Reflü genel olarak yemeklerden sonra yaşanan bir sorundur. Ve tüm dünyada görüldüğü gibi ülkemizde de görülen bir hastalıktır. Reflünün tam olarak ne oranda görüldüğü bilinmemekle birlikte haftada bir kez bu sorunu yaşayan kişiler arasında değerlendirme yapıldığında ülkemizde %20 oranında yaşanan bir sağlık problemi olarak kayıtlara alındığı görülmektedir.

Reflü belirtileri

Reflüyü tanımlarken de bahsettiğim gibi reflünün en büyük belirtisi yemek sonrası midede oluşan boğaza doğru yayılan bir yanma ve ağıza gelen ekşime reflü hastalığının en büyük belirtisidir. Bu belirtiler özellikle baharatlı yiyecekler, yağlı gıdalar, çikolata, alkol ve taze sıkılmış meyve suları da dahil olmak üzere asitli içeceklerden tüketildikten sonra daha da artış göstermektedir. Bunların dışında hastalığın şiddetine göre ağrı verici yutkunma, hıçkırık, bulantı, geğirme ve kusma gibi şikayetlere de neden olmaktadır. Reflü bağırsak ve mide sorunları dışında öksürüğe, ses kısıklığına, boğaz ağrısına ve diş çürüklerine de neden olmaktadır.

Reflü neden olur?

Reflü yemek borusunda uzun bir süre fazla oranda mide asidi ile teması sonucunda oluşmaktadır. Bu asit yemek borusunda hasara neden olur. Bu nedenle aşırı derecede rahatsızlık veren yanma sorunu yaşanır. Bu asit mide ile yemek borusu arasında bir kapak benzeri olan yapının zarar görmesine ve zamanla gevşeyip tamamen kapanmamasına yani işlevini yerine getirmemesine neden olmaktadır. Bu durum reflü hastalarının çok sık yaşadığı bir durumdur. Bu kapağın gevşemesi yemeklerin ve mide asidinin sık sık ağıza kadar ulaşmasına neden olur. Ve kişi için zaman zaman hayati önem taşıyan seviyelere kadar ulaşmaktadır.


Reflü tedavisi

Hastalığın tedavisi için ilk olarak kişinin şikayetleri doğrultusunda tanıyı koyabilmek ve hastalığın hangi seviyede olduğunu anlamak için endoskopi, Ph ölçümü, manometrik çalışmalar ve kontrastlı grafiler yapılır.

Bu ölçümler sonucunda kişiye eğer reflü tanısı konulursa bu konuda ilk olarak kişinin beslenme düzeninde değişikliğe gitmesi rahatsızlığını artıracak yani mide asidini yükseltecek besinleri tüketmemesi ile bilgilendirir. Bununla birlikte yine mide asidini dengeleyecek olan ilaçlarla hastalık kontrol altına alınır. Bunların dışında hastaların kilo ile birlikte şikayetleri artacağından eğer fazla kiloları var ise bu kilolarından kurtulmaları hastalığın şikayetini azaltacaktır. Bunun dışında reflü hastalarının dar kıyafetlerden uzak durmaları da yine hastalığın etkisini azaltmak adına yarar sağlayacaktır.

Kişinin yaşam şeklini değiştirmesine ve dikkat etmesine rağmen hastalığın seyrinde azalma yerine artış görüldüğü durumlarda hasta ameliyat edilerek tedavi sürecine gidilmektedir. Üstelik günümüzde reflü ameliyatları laparoskopik yöntemlerle 1-1,5 saatlik sürede tamamlanarak hasta kısa sürede normal hayatına dönüş yapmaktadır.

Reflü yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Fakat doktorunuzun tavsiyesine uyup yaşam tarzınızı değiştirdiğinizde hastalığın şiddetini azaltıp yaşam kalitenizi yükseltmek sizin elinizdedir.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2276

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue